top of page

RADICAAL OF EXTREEM?

 

U zag BBQ, de eerste voorstelling van Habitat X. Het stuk is geschreven met gebruikmaking van veel werkelijke citaten

van denkers en politici, van kopstukken en blikvangers. De schrijver heeft getracht ze binnen hun inhoudelijk verband te

plaatsen, maar wel in een volledig fictieve setting. Op deze pagina vindt u achtergrondinformatie, beeldmateriaal en

interessante extra’s. De werkelijkheid overstijgt de fictie.

 

Er is geen eenduidige definitie van extreemrechts. De Nederlandse politicoloog Cas Mudde, die in de Verenigde Staten werkt aan de University of Georgia, spitte alle wetenschappelijke publicaties over extreemrechts uit de periode 1980-1995 door en vond maar liefst 26 definities!

 

De AIVD spreekt van rechts-extremisme als aan de definitie van extremisme wordt voldaan en daarbij een of meer van de volgende denkbeelden centraal staan:

  • vreemdelingenhaat;

  • haat jegens vreemde (cultuur)elementen;

  • ultranationalisme.

 

Lees hier het artikel “Eh, domme vraag, maar wat is extreemrechts eigenlijk?” van De Correspondent.

EXTREEMRECHTSE GROEPERINGEN IN NEDERLAND

IDENTITAIR VERZET is een extreemrechtse, volksnationalistische actiegroep werkzaam in Nederland. Het heeft als belangrijkste doel ‘behoud van de nationale identiteit’. De groepering is in 2002 in Frankrijk ontstaan als Génération Identitaire en heeft daarna vertakkingen gekregen in andere Europese landen. De Nederlandse afdeling is in 2012 opgericht. Identitair Verzet is onder meer tegen ‘islamterreur’, tegen ‘islamisering’, tegen werknemers uit Oost-Europa, tegen het overvaren van immigranten vanaf de Libische kust, tegen de opvang van ‘gelukszoekers’ en asielzoekers en tegen pedofilie. 


Lees hier het artikel “Identitair Verzet traint rekruten in Frankrijk”.

ZWART FRONT  is een in Nederland opgerichte fascistische organisatie die in 2012 is ontstaan. Zwart Front is tegenstander van democratie en het verkrijgen van invloed via een parlement, omdat de organisatie zich anders “zou moeten conformeren aan de bestaande status quo.” De organisatie is openlijk fascistisch en is trots op haar racistische visie.

 

DE NEDERLANDSE VOLKSUNIE (NVU) werd in 1971 opgericht als neonazistische groepering. Tegenwoordig profileert de partij zich als volksnationalistische partij of volkssocialistische politieke partij. De NVU streeft naar een eenpartijstaat naar voorbeeld van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) van Hitler. Wanneer zij dit antidemocratische doel hebben bereikt, volgt een gewelddadige afrekening met de huidige politicus. De NVU organiseert vrijwel alle rechts-extremistische demonstraties in Nederland. De NVU heeft nog nooit een zetel behaald.

 

VOORPOST  is een actiegroep werkzaam in Vlaanderen, Nederland en Zuid-Afrika, die een hereniging van Vlaanderen met Nederland in een Groot-Nederlands ideaal nastreeft. Voorpost beschouwt zichzelf als volksnationalistisch. De organisatie voert actie tegen de multiculturele samenleving en organiseert leuke activiteiten voor zijn leden omdat kameraadschap hoog in het vaandel staat. De AIVD en Jaap van Donselaar kwalificeren de organisatie als extreemrechts. De AIVD stelt echter ook dat Voorpost ‘geen antidemocratische doelen’ heeft en ze ook ‘geen ondemocratische middelen’ inzet. 


Lees hier meer over de werkwijze van Voorpost.

ERKENBRAND over Erkenbrand:

Erkenbrand is een Oud Nederlandse naam, samengesteld uit ‘erken’ (‘heilig, zuiver’) en brand (‘vlam, zwaard’). De naam betekent dus ‘heilig zwaard’ of ‘zuivere vlam’. Studiegenootschap Erkenbrand is een ontmoetingsplatform voor geestverwanten die kritisch zijn over de demografische, spirituele, culturele en politieke ontwikkelingen in Nederland. Wij hebben geen vastomlijnde ideologie, maar wat ons verenigt is liefde voor ons volk en ons land. Wij staan voor het zelfbeschikkingsrecht van alle volkeren op de wereld. Om betere mensen en betere Nederlanders te worden, organiseren wij op nationaal, regionaal en lokaal niveau informatiebijeenkomsten, excursies, sociale bijeenkomsten en sporten we samen.

Erkenbrand is geen activistische organisatie. We doen niet mee aan en verlenen ook op geen enkele wijze steun aan nationalistische protesten of demonstraties in welke vorm dan ook. Ons doel is de verspreiding van onze ideeën en vriendschap tussen geestverwanten. Van onze deelnemers verwachten wij een zeker intellectueel niveau. Een studie aan universiteit of hogeschool is echter niet vereist.

 

Dit alles klinkt vrij onschuldig maar de bedoelingen van Erkenbrand zijn glashelder, zo maakte ze al een podcast waarin de vraag “hoe creëer je een etno-staat” centraal stond.  

Lees hier het artikel “Alt-right in Nederland: hoe Erkenbrand zich opmaakt voor de strijd om een blanke natie” van de Volkskrant. 

 

PEGIDA  over Pegida’s standpunten:

De islam streeft naar overheersing van de maatschappij. Zijn doel is de invoering van de islamitische wet, de sharia. De sharia kent barbaarse straffen, zoals de doodstraf voor ‘misdaden’ als afvalligheid, belediging van de ‘profeet’ Mohammed en homoseksualiteit, en betekent rechtsongelijkheid. Niet-moslims worden als minderwaardig beschouwd en zijn rechteloos. Vrouwen hebben er minder rechten dan mannen. De islam is daardoor strijdig met democratische waarden en met onze grondwet. Hij vormt een gevaar voor onze vrijheid en moet daarom met maatregelen bestreden en teruggedrongen worden. Net als nationaal-socialisme dient hij verboden te worden en niet achteraf, zoals in 1945, maar voordat hij meer kwaad kan aanrichten.

 

Lees hier meer over de standpunten van Pegida.

Lees hier meer over extreemrechtse groeperingen in Nederland.

De Anne Frank Stichting heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar extreemrechtse groeperingen in Nederland. Bovenstaande is een greep uit de bestaande groepen. 

VERWIJZINGEN UIT DE VOORSTELLING

RED PILL  in de film The Matrix moet Neo (Keanu Reeves) kiezen tussen een rode en een blauwe pil. De rode pil zal hem de waarheid tonen over hoe de wereld echt in elkaar zit. Als hij de blauwe pil neemt zal hij weer ‘in slaap vallen’ en geloven wat hij maar wil. Dit sleutelmoment uit de film is gekaapt door rechtsextremisten en vrouwenhaters: The Matrix staat volgens hen voor de almacht van feministische denkbeelden, de sluimerende alleenheerschappij van het Jodendom, de linkse indoctrinatie et cetera. 

Red pill 2.jpg

Red-Pill-Blue-Pill-Scene in The Matrix

Red pilling werd een werkwoord voor de bekering van iemand tot misogyne, racistische en antisemitische denkbeelden. Iemand die in extreemrechtse kringen ge-redpillt is, ziet net als zij de ‘waarheid’ over hoe de wereld werkelijk in elkaar zit.

Lees hier het artikel “Hoe ‘de red pill’ van The Matrix werd gekaapt door vrouwenhaters en rechts-extremisten” van de Volkskrant.

ODAL betekent erfgoed en staat symbool voor land en afstamming. Er worden verschillende betekenissen gekoppeld aan dit symbool, van oorsprong een runeteken. Voorbeelden daarvan zijn ‘bloed en bodem’, ‘adel’, ‘eigen bloed en eigen erf zijn de hoogste adel’. De Odal rune werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de SS en de Hitlerjugend. Nu wordt de rune gebruikt in logo’s van verschillende extreemrechtse organisaties, bijvoorbeeld de Nederlandse Volksunie. De rune staat weliswaar voor de voorouders en eigendom, maar staat eigenlijk juist voor het afscheid nemen van oude gewoonten en tradities en voor verandering/een overgang. De nationaal socialisten hebben het runeteken dan ook verkeerd geïnterpreteerd. 

RASSENLEER EN RAS-REALISME  De termen ‘rassenleer’ en ‘ras-realisme’ duiken op waar men probeert aan te tonen dat het maken van onderscheid tussen rassen en het classificeren van rassen mogelijk is, en dat dat iets anders is dan racisme. Vaak gaat het over ‘aangetoonde verschillen in IQ’ tussen verschillende etnische groeperingen. Lees meer over rassenleer en ras-realisme in onderstaande artikelen en/of kijk de video’s. Een theorie die in Amerika en Europa een opmars maakt.

Video's

The IQ-problem - Jordan Peterson & Stefan Molyneux | video

Controversial facts about IQ - Jordan Peterson | video

 

Artikelen

Lees hier het artikel “Dit zijn de waanideeën waarop ‘rassenleer’ is gebaseerd” van De Correspondent.

Lees hier het artikel “Bestaat er een superieur ras? deel 1” van De Nieuwe Realist.

Lees hier het artikel “IQ-verschillen tussen volkeren zijn wetenschappelijk bewezen” van EenVandaag.

Lees hier het artikel “Grijpt links in Denemarken de macht met rechtse standpunten” van HLN.

odal.png

PERSONAGES UIT DE VOORSTELLING

HENRY BOUDOIR

Video's

IJzerwake 2014: gastspreker Thierry Baudet | video

Forum voor Democratie: Partijcongres 2017 | video

Artikelen

Lees hier het artikel “Partijen die de natiestaat centraal stellen, zijn de voorhoede” van Het Vlaams Belang.

Lees hier het artikel “Was Hitler links?” van Marcel Roele op de website van Stichting Meervrijheid (het verscheen eerder in HP / De Tijd).

 

X

‘X’ is geïnspireerd op verschillende personen en groeperingen binnen het extreemrechtse spectrum.

 

Video's

VRT NWS - Wie is Schild & Vrienden echt? | video

Wilfred - Hoe zal Nederland eruitzien over pakweg honderd jaar? | video (inspiratie voor het lied van X)

 

Artikelen

Lees hier het artikel “Paul Peters, man met vele gezichten” van Antifascistische onderzoeksgroep Kafka.

Lees hier het artikel “Dries van Langenhove: straks Kamerlid, nu vrij onder voorwaarden” van Belgische krant DeMorgen.

 

SPARTANIS

Spartanis is geïnspireerd op ‘The Based Spartan’, John Turano. VICE maakte een mini-documentaire over deze man.

Deze kun je hier bekijken.

 

LEANNE LEPTOFF

Leanne Leptoff is geïnspireerd op Red Ice TV host Lana Lokteff. Veel van haar materiaal is van Youtube verwijderd in verband met aanzetting tot haat. De video’s waarop de monologen van Leanne zijn geïnspireerd, kunnen we u dus helaas niet tonen. Wel vindt u hieronder andere video’s van Lana Lokteff.

Video's

Red Ice.TV - White Nationalism explained by Lana Lokteff | video

Red Ice.TV - Lana Lokteff. How the left is betraying women. Identitarian Ideas IX | video

Red Ice. TV - What A Woman in her 20s should know | video

Red Ice.TV - Hard times are coming. Welcome it | video

 

DE GLORIEUZE HALFGOD

De Glorieuze Halfgod is geïnspireerd op de Zweedse vlogger ‘The Golden One’.

Video's

The Golden One - Western and Swedish Young Men. Hear my words | video

The Golden One - The Golden One on the Transgender Question | video

The Golden One - The Quest for Atlantis. The Aspect of a Sea God | video

Artikelen

Lees hier het artikel “De fascistoïde bodybuilder waar alt-righters groot fan van zijn” van VICE.
 

AD MIJNKAMP

Ad Mijnkamp is geïnspireerd op actievoerder en nazisympathisant Stefan Wijkamp. Video’s van Wijkamp worden inmiddels geweerd van Youtube. We hebben nog enkele video’s voor u kunnen vinden.

Video's

RTV Noord - Groningse rechtbank spreekt Nederlandse ‘Hitler’ vrij | video

RTV Noord - Rechtszaak rechts-extremistenfeest Nieuw-Scheemda aangehouden | video

 

HOOGLERAAR

Teksten van Hoogleraar zijn geïnspireerd op ideeën van verschillende bronnen over ‘rassenleer’ en ‘ras-realisme’. Meer informatie hierover vindt u onder het kopje ‘rassenleer en ras-realisme’.

 

KAREN DE SMET-MEIJER

Voor het personage van Karen is onder andere inspiratie gehaald uit deze video van Tegenlicht ‘Volk en Vaderland’.

bottom of page