top of page

OVER ONS

Toneelgroep Habitat X is een gezelschap dat is opgericht in 2019 door Sita van Sante en Mick Stevens.

We maken voorstellingen waarbij we uit de eigen bubbel stappen om die van een ander te betreden. Bubbels die we niet begrijpen, waar we nieuwsgierig naar zijn of die we zelfs veroordelen. Dit levert actueel, scherp en eigenzinnig theater op dat diepgeworteld is in de maatschappij.

DSC_0232_edited.jpg
Over ons: Over ons

ONZE MISSIE

Toneelgroep Habitat X is een gezelschap dat haar focus legt op twee pijlers; enerzijds maken wij voorstellingen vanuit de fascinatie voor onbekende werelden. We stappen uit de eigen bubbel om die van een ander te betreden. Bubbels die we niet begrijpen, waar we nieuwsgierig naar zijn of die we zelfs veroordelen. Dit levert actueel, scherp en eigenzinnig theater op dat diep geworteld is in de maatschappij. Anderzijds beogen we een plek te zijn waar de professional, semi-professional en excellente amateuracteur elkaar ontmoeten. Het theaterlandschap ziet er vaak anders uit dan mensen denken of beogen. Tussen een bloeiend professioneel en amateurcircuit bevindt zich een grijs gebied waarin prof en semiprof vaste voet aan de grond proberen te krijgen, en excellente amateurs qua ontwikkeling tegen een plafond aanlopen. Hier, in dat vacuüm tussen excellente amateur- en professioneel acteurschap wil Habitat X zich bevinden, om een verbinding te leggen tussen die gebieden, en voor alle betrokkenen mogelijkheden tot ontplooiing te creëren.

ONZE VISIE

De eigen bubbel verlaten om een ander te betreden, te onderzoeken, en beter te leren begrijpen: dat is het uitgangspunt voor onze voorstellingen. Om deze bubbels te onderzoeken maken we gebruik van bestaand onderzoek, documentaires en repertoireteksten. Maar bovenal duiken we zelf de andere bubbel in: we interviewen en lopen mee in het dagelijks leven van “de ander”. In dit onderzoek nemen we onze acteurs ook mee. Deze werkwijze dwingt ons steeds opnieuw onze eigen waarheden kritisch te bevragen en te herzien.

Wij willen niet alleen scherpe voorstellingen maken, maar ook opening tot gesprek bieden voor onszelf, onze spelers en ons publiek. 

Om naast de inhoudelijke invulling van de voorstellingen ervoor te zorgen dat de grens tussen de professional, de semi-professional en de excellente amateuracteur fluïde wordt, willen we een situatie creëren waarin: 

- de middelen voorhanden zijn voor het individuele traject van elke deelnemende acteur

- de basis en randvoorwaarden van elk project professioneel zijn: artistieke visie, regie, toneeltekst, scenografie, productie

- het individuele proces van elke acteur in beweging blijft en in kruisbestuiving komt met dat van de anderen.

WIE ZIJN WIJ

Sita_9791_zw_JochemJurgens.jpg

SITA VAN SANTE

Artistiek leider & regisseur

Sita van Sante is artistiek leider en regisseur van TG Habitat X. Na zelf jaren op de planken te hebben gestaan, studeerde ze in 2013 af als regisseur en theaterdocent. Sindsdien regisseerde ze voorstellingen, o.a. bij TG Bam! STA! en Trillend Riet. Haar voorstellingen kenmerken zich door een scherpe blik op de wereld om ons heen, zwarte humor en een voorliefde voor de klungelende mens.

florien foto_edited.jpg

FLORIEN SCHOLTEN VAN ASCHAT

Zakelijk leider

Florien is zakelijk leider van TG Habitat X.

Ze studeert International Dramaturgy aan de UvA. Sinds 2017 is ze werkzaam als creatief producent in verschillende disciplines (theater, film, podcast).  Florien neemt deel aan het talentontwikkelingsplatform ‘Metselarij’ voor jonge zakelijk leiders en creatief producenten.

FGunning_2274_zw_JochemJurgens.jpg

FRANK GUNNING

Schrijver

Frank Gunning is huisschrijver van TG Habitat X. Hij begon zijn theatercarrière als toneelschrijver, cabaretier en regisseur. Frank schreef stukken voor verschillende theatergroepen en bedrijven. In Atelier de Pijp begeleidt hij schrijvers en aspirant-schrijvers. Bij uitgeverij Em. Querido verschenen zijn romans Meisje van glas en Schuilplaatsen van Woody Gardiner. Momenteel werkt hij aan zijn derde roman.

Esther_edited.jpg

ESTHER BOLTE

Bestuurslid
Voorzitter

Josie.jpg

JOSIE TAALMAN

Bestuurslid
Penningmeester

Thomas.jpg

THOMAS BRAND

Bestuurslid

Secretaris

bottom of page